Hesteveddeløp er en av de eldste av konkurrerende idretter og kan spores tilbake til hestens første domestisering.

Det blomstret i tusenvis av år som bevaring av konger og adelige, men er nå en idrett som millioner av verden over nyter godt av.

De tidligste skrevne postene sporer hesteveddeløp tilbake til de gamle grekere og selvfølgelig romerne som var spesielt opptatt av stridsvognrase.

Varlser mulig katastrofal omsetningssvikt

Opprinnelsen til moderne hesteveddeløp kan antagelig spores tilbake til rundt 1100-tallet da engelske riddere kom tilbake fra korstogene med arabiske hester. I løpet av de påfølgende århundrene ble mange arabiske hester brakt tilbake og avlet med engelske hester for å produsere raser med hastighet og utholdenhet.

Å plassere en innsats på resultatene av utfallet av et løp er sannsynligvis like gammelt som selve idretten, men hesteveddeløp ble først profesjonelt på begynnelsen av 1700-tallet da racing mellom flere hester begynte hvor tilskuere plasserte spill. Racecourses dukket opp i hele England og økende purses ble tilbudt vinnerne.

Jockey Club ble dannet i Newmarket, England i 1750 for å styre sporten som et sentralt styringsorgan. Enkelte løpebaner ble sanksjonert og regler utarbeidet for å gjennomføre møter. Jockey Club tok også skritt for å regulere avl av racerhester og introduserte General Stud Book for å registrere stamtavlen til hvert føll som ble født og sikre at bare “fullblods” får lov til å rase.

Vil myndighetene avvikle norsk

Fullblodsretter er så innavlet at stamtavlen til hvert enkelt dyr kan føres tilbake far til far til en av tre hingster, kalt “foundation-sires”. Disse hingstene var Byerley Turk, føllet ca.1679; Darley-arabieren, føllet ca. 1700; og Godolphin Arabian, føllet c.1724.

Siden 1814 har fem løp for tre år gamle hester blitt utpekt som “klassikere.” Tre løp, åpne for hannhester (folter) og hunnhester (fillies), utgjør den engelske Triple Crown: de 2.000 Guineas, Epsom Derby (se DERBY, THE) og St. Leger Stakes. To løp, kun åpne for fillies, er de 1000 Guineas og Epsom Oaks.

Selvfølgelig er hesteveddeløp like populært over hele verden, særlig Nord-Amerika, Australia og de fleste arabiske stater.